(Artikelnr: 9789460646782)

Romeinse Bewoning tussen IJzertijdgraven.

R.C.A. Geerts, H.A.P. Veldman (red).

Paperback.272 pp. Geïllustreerd. ADC ArcheoProjecten 2012.

Met bijdragen van:

J.G. Aarts, M.T.I.J. Bouwman, E. Drenth,  L.M.B. van der Feist, D.R. Fontijn, R.C.A. Geerts, J. Huizer, L.M. Kootker, S.A.M. Lemmers, M.J.A. Melkert, B. van Os, M. Rijkelijkhuizen, T. Vanderhoeven, H.A.P. Veldman, J. Warmerdam.

Aan de oostkant van de kern van Groesbeek heeft ADC ArcheoProjecten een Definitieve Archeologische Opgraving uitgevoerd in verband met de nieuwbouw van woningen.
De oudste vondst betreft een structuur, waarschijnlijk een tweebeukige huisplattegrond uit het Midden Neolithicum (Vlaardingen-groep).
In de Vroege IJzertijd ontstaat hier een grafveld, dat tot in de Laat-Romeinse Tijd in gebruik was. hier werden oa een urnbegraving, een langbedgraf en een tweetal 'speerpuntgraven' gevonden.
Laat in de 2de eeuw wordt in het noorden van het plangebied een Romeinse Einzelhof gesticht (huisplattegrond en bijgebouwen). In de 3de eeuw worden ergreppels en palenrijen volgens de Romeinse maatvoering aangelegd.Binnen dit patroon worden vervolgens een op stiepen gefundeerd horreum, een bijgebouw en een aantal spiekers gebouwd.
de einddatering is in de tweede helft van de 3de eeuw te plaatsen.
Er zijn ook nog enkele vondsten uit de Middeleeuwen.
 

Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 24,50 € 12,00
Aantal: Bestellen

Voorraad